Ik ben hier helemaal
op mijn plek!
Wonen in de wijk

Tineke: volop in verbinding met de samenleving

Op de plek waar jarenlang het Tilburgse poppodium Noorderligt stond, staat anno 2018 een gezellig appartementencomplex met een fijne binnenplaats. In een van de appartementen woont Tineke (45). Alweer bijna vijf jaar verblijft ze op deze Amarantlocatie, naar volle tevredenheid.

Begeleid wonen? Jarenlang was het niet besteed aan de uit Oisterwijk afkomstige Tineke, die een lichte verstandelijke beperking heeft. Na een op de klippen gelopen relatie, kwam ze zestien jaar geleden onverwacht op straat te staan. Tineke kreeg een indicatie voor begeleid wonen en werkte vervolgens in verschillende functies bij leerwerkbedrijf Diamant. Vanwege aanhoudende polsklachten moest ze die werkplek helaas vaarwel zeggen.

“Eén keer per week komt de begeleider langs om te kijken hoe het gaat.”

Uiteindelijk kwam ze als vrijwilliger terecht bij het Tilburgse Wijkcentrum De Poorten, en dat werk doet ze nog altijd twee dagen per week. “Op maandag en vrijdag help ik achter de bar en in de keuken. Daarnaast werk ik sinds twee jaar op dinsdag en donderdag bij het Servicepunt Cliëntmedezeggenschap van Amarant in Breda. Daar beantwoord ik allerlei vragen van cliënten over de medezeggenschap. En dan heb ik via Amarant recent óók nog de opleiding tot ervaringsdeskundige gevolgd en afgerond. Vanuit mijn rol als ervaringsdeskundige verzorg ik workshops en gastlessen voor bijvoorbeeld zorgverzekeraar CZ en voor leerlingen van het ROC.”

Tineke staat dus weer volop in verbinding met de samenleving. Haar eigen plek bij Amarant draagt daar ook zeker aan bij, vertelt ze. “Eén keer per week komt de begeleider langs om te kijken hoe het gaat en me te helpen met vragen die ik heb. Dat gaat dan bijvoorbeeld over mijn agendaplanning, of over het huishouden. Ook gaat mijn begeleider wel eens mee met onderzoeken. En verder kan ik ook buiten de vaste begeleidingsmomenten áltijd bij iemand van Amarant aankloppen; er is hier permanent iemand aanwezig. Een fijn idee!”

“Er is hier altijd iemand aanwezig, een fijn idee!”

Iets verderop in het complex woont een goede vriendin van Tineke, met wie ze vaak afspreekt. En in de weekenden ziet ze haar vriend, die zelf in Oisterwijk woont. “Ik red me prima, hier midden in de stad. Boodschappen en koken doe ik zelf, en verder kom ik hier na een drukke werkdag helemaal tot rust. Ik ben hier helemaal op mijn plek!”

Over Wonen in de wijk

De Amarant Groep biedt een prettige woonomgeving aan zo’n 1.500 cliënten. Midden in de samenleving: zo normaal waar mogelijk en bijzonder als het moet. Persoonlijke begeleiding en het menselijke contact staan voorop. Er is niet alleen oog voor de cliënt maar ook voor zijn of haar netwerk. Samen maken we afspraken over de zorg; de bewoner vanuit zijn zoektocht naar geluk, de familie en vrijwilligers vanuit hun betrokkenheid en de medewerkers vanuit hun professionele nabijheid.