Tiesjie is een vrolijk,
onderzoekend kind
Ouder-Kind

Rebecca en Inez: samen werken aan rust in huis

Eind 2017 beviel Rebecca de Castro van een prachtige dochter: Tiesjie. Twee keer per week krijgt ze afwisselend bezoek van gezinsbegeleidster Inez van Rooij en haar collega Vera. En dat bevalt goed, van beide kanten.

Het verhaal van Rebecca begint in 2010. In dat jaar namelijk krijgt ze een ongeluk, waar ze zwaar lichamelijk letsel en niet-aangeboren hersenletsel aan overhoudt. “Ondertussen speelde, ondanks mijn hersenletsel, een sterke kinderwens op. Uiteindelijk vond ik een ‘wensvader’: een man die bereid was om als donor op te treden en ook een rol te spelen in de opvoeding. Deze wensvader en ik kregen een échte relatie, waarna ik zwanger raakte van mijn zoon Sandro. Vervolgens raakte ik in verwachting van Tiesjie.”

De zwangerschapstijd verloopt behoorlijk heftig. De relatie gaat uit, en Rebecca krijgt een conflict met haar ex-partner. Vanaf dat moment heeft ze minimaal contact met Sandro, die bij zijn vader woont. Door haar beperking, in combinatie met die hectische situatie, overziet Rebecca niet meer wat er allemaal moet gebeuren in de aanloop naar de bevalling. Ze heeft hulp nodig en komt in beeld bij meerdere instanties, waaronder Stichting MEE en het consultatiebureau.

Inez: “Wij helpen Rebecca bij elke vraag die ze maar heeft”

Rebecca krijgt uiteindelijk ondersteuning van Amarant Ouder-Kind. Ruim een half jaar na de bevalling komen Inez van Rooij en haar collega Vera nog altijd twee keer per week langs. Inez: “We helpen Rebecca bij elke vraag die ze maar heeft. Een voorbeeld: ze wilde het huis kindveilig maken. Wij denken mee: hoe kan ze dat het beste aanpakken? Ook helpen we Rebecca bij het onderhouden van alle contacten met instanties. Rebecca: “Dat is fijn, want ik vind het soms lastig om goed te verwoorden wat ik precies wil. En Inez en Vera helpen me natuurlijk bij de zorg voor Tiesjie. Ik krijg praktische tips, bijvoorbeeld over het vinden van een goed dag- en nachtritme.”

Een bijzonder onderdeel van de begeleiding door Amarant is de zogenoemde video home training. “Daarbij worden Tiesjie en ik gefilmd bij dagelijkse handelingen”, schetst Rebecca. “Een voorbeeld: Tiesjie en ik hebben geoefend met omrollen. Later hebben we de opname daarvan teruggekeken. Wat gaat er al goed, en wat kan er nog beter? Erg leerzaam om dat in beeld te zien.”

Rebecca: “Tiesjie en ik hebben het fijn samen”

Tiesjie is gelukkig een heel vrolijk en onderzoekend kind, vertelt Rebecca. “We hebben het fijn samen. En: er is weer rust in huis, mede omdat mijn ex en ik voor Sandro nu een vaste bezoekregeling zijn overeengekomen.” Juist om die rust was het allemaal te doen, vult Inez aan. “Wij houden ondertussen een vinger aan de pols, zo lang als het maar nodig is.”

Over Divisie jeugd

Jeugdigen horen thuis. Daar werken we dag en nacht aan. En als dat niet lukt, zijn wij er ook: met passende verblijfsvormen, behandelgroepen en crisisopvang. Ook als de zorgvraag complex is. Wij zien altijd perspectief. Bij al onze behandeltrajecten staan het geluk en welzijn van jeugdigen én hun ouders centraal. We helpen ze om te groeien en krachtiger te worden en stellen hen in staat om hun talenten maximaal te ontplooien. Leren en werken neemt daarom een belangrijke plaats in binnen het behandeltraject.