Mijn vrijwilligerswerk geeft mij
zelfvertrouwen én positieve energie
Vrijwilliger

Janny verbindt kunst met liefhebbers

Na haar pensionering was Janny Slock (68) op zoek naar een nieuwe invulling voor haar dagelijks leven. Zo kwam ze terecht bij dagbestedingslocatie ARTenZO Tilburg, waar ze sinds zeven jaar de kunstuitleen in goede banen leidt. Cliënt Jan van Gils is een van de Artenzo-kunstenaars waarvan het werk regelmatig ‘naar buiten’ gaat.

Jarenlang werkte Janny in de kraam- en verpleegzorg, en dat beviel goed. Maar nadat zij en haar man beide met pensioen gingen, viel ze toch een beetje in een zwart gat, geeft ze toe. “Via mijn dochter, die toen bij ARTenZO Tilburg werkte en nu bij ARTenZO Breda werkt, hoorde ik dat ze een vrijwilliger zochten die de kunstuitleen in goede banen zou kunnen leiden. Nu heb ik zelf ooit op de kunstacademie gezeten, in de richting beeldhouwen. Dus mijn interesse was meteen gewekt.”

Inmiddels is Janny alweer zo’n zeven jaar als vrijwilliger actief, als coördinator van de kunstuitleen. In die rol houdt Janny de administratie rondom de uitgeleende werken zorgvuldig bij en zorgt ze ervoor dat nieuwe schilderijen in het digitale uitleensysteem terechtkomen. “We lenen regelmatig kunstwerken uit; vooral aan bedrijven en organisaties in en rond Tilburg, maar ook daarbuiten. Ook richten we geregeld exposities in met werk van onze kunstenaars.”

Janny: “Ik zie het vrijwilligerswerk echt als een verrijking: ik doe iets voor de cliënten, maar zij doen ook iets voor míj.”

Twee jaar geleden verhuisde Janny met haar man vanuit Roosendaal naar Tilburg. “Onze twee dochters wonen hier, maar de kortere afstand tot Artenzo was ook zeker een overweging. Weet je, het bevalt me gewoon écht heel goed hier. Ik zie het vrijwilligerswerk echt als een verrijking: ik doe iets voor de cliënten, maar zij doen ook iets voor míj. Ik heb meer zelfvertrouwen én meer positieve energie gekregen. Ik voel me ook echt een volwaardig lid van het team.

Jan: “Ik vind het geweldig om foto’s te zoeken op internet en die heel nauwkeurig na te schilderen.”

Janny is standaard één dag per week bij Artenzo aanwezig, al is ze nooit te beroerd om ook op andere momenten bij te springen. Twee keer per jaar organiseren Janny en artistiek leider Albert Matthijssen selectiedagen, waarbij de ARTenZO-kunstenaars hun nieuwe werk mogen presenteren. “We streven ernaar dat van elke cliënt minimaal één werk geselecteerd is voor de uitleen.”

Een van de cliënten met meerdere werken in de uitleen is Jan van Gils. “Ik vind het geweldig om foto’s te zoeken op internet en die heel nauwkeurig na te schilderen. Zodra ik de kwast vastpak, ontspan ik helemaal. En de selectiedagen zijn altijd weer een feest, mede dankzij Janny. Ik ben erg blij met haar!”

Over de vrijwilligers bij Amarant

Bij de Amarant Groep zijn meer dan 1.500 vrijwilligers actief. Zij zijn goud waard! Vrijwilligers geven cliënten meer mogelijkheden en cliënten genieten van de persoonlijke band die ze opbouwen met vrijwilligers. Er zijn allerlei vormen van vrijwilligerswerk, van actieve begeleiding (wandelen, fietsen, zwemmen), creatief samenzijn (schilderen, muziek maken) en ‘een maatje zijn’ tot het verzorgen van klusjes bij Amarant of emotionele begeleiding, zoals kerk- en grafbezoek. Er blijven altijd vrijwilligers welkom. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.