Als EVA-teamlid moet je het
hoofd koel kunnen houden
Specialistische zorg

Het EVA-team verbindt verpleegkundige expertise met flexibiliteit

De verpleegkundigen van het EVA-team bieden (acute) verpleegkundige ondersteuning op locatie. Marianne Brekelmans, Edwin Karel en Amber van Vugt vertellen hoe het vorig jaar opgerichte team hun expertise verbindt met een grote mate van flexibiliteit.

Lange tijd was er binnen Amarant sprake van een versnipperde verpleegkundige inzet. “Met de groei van het aantal groepen en de grote toename aan zorgvragen bij ouder wordende cliënten, groeide de behoefte aan meer verpleegkundige ondersteuning ter plekke”, schetst Amber van Vugt.

De verpleegkundige zorg was bovendien op elke centrumlocatie anders georganiseerd, vult Edwin Karel aan. “De behoefte aan een eenduidige verpleegkundige aanpak, met één telefoonnummer voor de hele organisatie, groeide snel.”

Amber: “De behoefte aan meer verpleegkundige ondersteuning ter plekke groeide.”

Uiteindelijk leidde dit tot de oprichting van het EVA-team, waarbij EVA staat voor Expertise Verpleegkundigen Amarant. “Per 1 februari 2017 zijn we begonnen”, blikt Marianne Brekelmans terug. “We werken nu met één team van 17 mensen voor de drie centrumlocaties van Amarant in Tilburg en Rijsbergen. Komt er een melding? Dan zijn wij, op de fiets of met de auto, snel ter plaatse. Op die manier worden de medewerkers ontlast en krijgt elke cliënt écht de aandacht en tijd die hij verdient.” Nadat een van de Brabantse thuiszorgorganisaties stopte met het werken in onderaannemerschap, sprong het EVA-team ook daar snel op in, schetst Edwin. “Per 1 juli 2017 werken we ook voor de ongeveer duizend cliënten van de divisie Wonen in de Wijk.”

Marianne: “Als EVA-teamlid kun je nu echt de tijd nemen.”

Naast het acute verpleegkundige werk is de samenwerking met de arts een belangrijke rol van de EVA-verpleegkundigen, vertelt Amber. “We vervullen een voorpostfunctie; doordat we als eerste ter plekke zijn, kunnen we vaak een goede inschatting maken of de inzet van een arts nodig is.” De EVA-teamleden verrichten ook veel metingen, vertelt Marianne. “Dan kun je denken aan zaken als saturatie, bloeddruk en urinecontrole.”

Edwin: “We zijn uitgegroeid tot een gewaardeerde verpleegkundige vraagbaak.”

Als EVA-teamlid moet je het hoofd goed koel kunnen houden, vertelt Amber. “Je moet prioriteiten kunnen stellen en flexibel zijn. Tegelijkertijd is het werk heel divers, en juist dát maakt het zo leuk.” Al met al zijn de eerste ervaringen goed, benadrukt Edwin. “Het was af en toe pionieren, maar in korte tijd zijn we uitgegroeid tot een gewaardeerde vraagbaak op medisch-verpleegkundig gebied. En dáár was het om te doen.”

Over Specialistische Zorg

Divisie Specialistische Zorg richt zich op multidisciplinaire zorg aan cliënten met een verstandelijke beperking en andere bijkomende problemen (multimorbiditeit). Vaak is dit medisch/somatische problematiek, (gedrags)problematiek, en/of problematiek ten gevolge van het ouder worden (bijv. dementie). Specialistische Zorg wil topzorg bieden aan de meest complexe cliënten binnen de doelgroepen generiek, ernstig meervoudig beperkt, geriatrie en complex. De zorg is integraal en bevat dus zowel wonen, behandeling, werk en/of dagbesteding en recreatie.